Hoe het begon...

In 1929 is basisschool Antonius gebouwd en dat was ook tevens het begin van de kermis ofwel “School- en Volksfeest Lievelde”. Samen met het ontstaan van de basisschool ontstond het verenigingsleven. Muziek en sport gingen een rol spelen in Lievelde en er was behoefte aan een gemeenschappelijk volksfeest.

In de jaren 50, toen iedereen een werkpaard had, werden tijdens de volksspelen wedstrijden ringsteken te paard gehouden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren kermissen verboden. Maar tijdens de wederopbouw kwam het volksfeest weer helemaal terug. In een periode van schaarste en hard werken was de kermis een moment om los te gaan en te genieten.

Na de oorlog werd de kermis in de wei van Café Willemsen (later Hotel Reijerink, nu Loco Eten & Drinken) gevierd. Deze weide lag op de plaats van het huidige Koningsplein. Zo zie je maar, de geschiedenis herhaalt zich. Er is veel veranderd in loop der jaren, maar het kermisgevoel blijft. De kermis is er voor iedereen. Samen plezier maken was én is het motto van onze kermis. 

wolcorso en zeepkistenrace

De optocht van de Lieveldse Kermis begon in de jaren 50 met een bloemencorso. Na 20 jaar werd er voor het eerst wol gebruikt toen één van de corsogroepen besloot hun wagen hiermee te beplakken. Het gebruik van wol vond in de opvolgende jaren navolging bij andere groep, waardoor het corso nadien een specifiek wolcorso werd. De laatste editie van het wolcorso werd gehouden in 2016.

Het wolcorso werd opgevolgt door de Zeepkistenrace in 2017. Verschillende teams van jong en oud waagden zich aan de zeven meter hoge schans, waar na ze over en langs spectaculaire hindernissen moesten racen. Er werd niet alleen gestreden om de snelste tijd, maar ook voor ludiekste wagen waren en prijzen te winnen.

Vanaf 2023 is er weer een nieuwe interactief evenement georganiseerd. Zo blijft Kermis Lievelde zich vernieuwen.