School- en volksfeest Lievelde: 26, 27 en 28 mei 2018. Zeepkistenrace: zondag 27 mei.

Zeepkistenrace

Wat is een zeepkist?
De meeste mensen hebben een beeld bij een zeepkist en een zeepkistenrace, maar voor de duidelijkheid: Een zeepkist is een zelfgebouwd of -verbouwd voertuig zonder motor en kan verschillende soorten sturen hebben: touwtjes, met de voeten sturen, met hendeltjes of met een voorvork van een fiets met daaraan een stuur. Als rem zijn verschillende mechanismes mogelijk: met een hendel contact maken met de grond, remmen door met een voetpedaal of met een hendel tegen het wiel te duwen.

Race
De wedstrijd zal bestaan uit twee onderdelen, namelijk snelheid en behendigheid (Rol&Dol). Omdat zeepkisten geen motor hebben, starten we de race vanaf een schans. Onderweg naar de finish, komen de deelnemers allerlei verschillende hindernissen tegen.
Bij de behendigheid worden de stuurmanskunsten van de chauffeurs op de proef gesteld. Ook moeten hier de drukkers aan de bak om zo goed mogelijk door het parcours te komen.

Reglement
Om de race zo spectaculair, maar toch zo veilig mogelijk te laten verlopen, hebben we een reglement opgesteld.

Overige informatie

  • Deelname aan de zeepkistenrace kan in twee leeftijdscategorieën:
  1. “Heanig an” klasse (deelnemers van 7 t/m 12 jaar)
  2. ”Strepenjagers” klasse (deelnemers van 13 jaar en ouder)
  • De zeepkist krijgt haar eerste snelheid door vanaf een schans te vertrekken.
  • Iedere deelnemer zal meerdere manches rijden.
  • Tijdens het rijden zullen de zeepkisten beoordeeld worden op originaliteit, ook zal de deelnemer met de grootste pech en de deelnemer met de beste prestatie (afstand en/of tijd) een prijs ontvangen. Dit wordt bepaald door de jury en hiertegen kan geen bezwaar gemaakt worden.
  • Het aantal deelnemers zal bepalend zijn voor het tijdstip van aanvang van de race. Over het tijdstip van aanvang wordt nog gecommuniceerd. De organisatie bepaalt de startvolgorde.

Tips

  • Voor de originaliteitsprijs: maak een skelter onherkenbaar.
  • Houdt de zeepkist zo laag mogelijk. Een laag zwaartepunt voorkomt omslaan.
  • Zorg voor een beperkte stuuruitslag; dit voorkomt plotselinge bewegingen.

Succes en veel plezier!

Laat een reactie achter

terug naar boven